Polyester

Een polyester dakgoot: de enige onderhoudsarme vervanger voor de traditioneel getimmerde en gelakte dakgoot. Polyplus produceert enkel polyester bouwproducten. Daarin gaan we altijd voor maatwerk én een hoge kwaliteit. Of het nou gaat om onze dakgoten, smetplanken, plafonds, dakranden of luifels.

Maar wat zijn voordelen van polyester bouwproducten? Polyester is een grondstof gewonnen uit ruwe olie en behoort tot de groep kunststoffen. Dat zorgt echter gelijk voor een veelgehoord misverstand: polyester is in kwaliteit en uitstraling écht een ander product dan pvc, plastic of andere kunststoffen. Onze producten kennen een groot aantal pluspunten: ze hebben een lange levensduur, zijn onderhoudsarm, sterk en gegarandeerd lekvrij en hebben die authentieke uitstraling. Dat lichten we graag wat verder toe:

 

Sterk en gegarandeerd lekvrij

Hand lay-up - ook wel handlamineren genoemd - zorgt ervoor dat twee delen weer één worden. Hierdoor heb je in dakgoten geen losse eindschotten, verbindingstrips of kitnaden.

 

Duurzaam

Onze producten hebben een enorm lange levensduur. Daarnaast bevatten zij geen weekmakers of andere giftige stoffen. Door de minimale uitzetting tijdens warme en koude dagen blijft de structuur van het product goed. Polyester rot en roest namelijk niet.

 

Authentieke uitstraling

Glasvezelversterkte dakgoten en onze andere producten zijn qua uitstraling vergelijkbaar met de traditioneel getimmerde en gelakte goten.

Onderhoudsarm

Met onze polyester producten behoort schilderen tot het verleden. Eén a twee keer per jaar schoonmaken met een simpel sopje is genoeg om ze mooi te houden.

Voor onze dakgoten en aanverwante producten maken we gebruik van een combinatie van diverse grondstoffen en halffabricaten. Als basis hebben we polyesterhars waar een katalysator en glasvezels aan toegevoegd worden, dit hard uit tot één stevige en stijve kern. De hierboven beschreven basis die in diverse lagen aangebracht wordt wisselen we af met uitgekiende extra verstevigingen die samen zorgen voor een zeer sterk en stug product. Onze dakgoten zijn beloopbaar en laddervast, niet gevoelig voor vorst en hebben een zeer lange levensduur.

Hoe worden onze polyester producten gemaakt?

Voor onze producten gebruiken we een combinatie van verschillende grondstoffen en halffabricaten. Als basis nemen we polyesterhars, waar we een katalysator en glasvezels aan toevoegen. Deze mix brengen we in diverse lagen aan, die we afwisselen met uitgekiende, extra verstevigingen. Zo zorgen we voor een zeer sterk en stug product: dakgoten die beloopbaar en laddervast zijn en niet gevoelig voor vorst.

 

Ons productieproces is op te delen in twee fasen:

 1. Machinaal spuiten: hierbij bewegen geautomatiseerde transportbanden de mallen heen en weer door een spuitcabine;
 2. Hand lay-up: hiermee maken we hoeken en bewerkingen zonder gevoelige naden.

De diverse lagen vormen samen één kern, doordat ze tussendoor met een harde roller worden aangedrukt en ontlucht. De lange lengtes worden van begin tot eind opgebouwd in een mal. Pas als het product uit de mal is, worden de hoeken en bewerkingen gemaakt.

 

Hand lay-up: een arbeidsintensief proces

Met hand lay-up - oftewel handlamineren - maken we hoeken, kopschotten en maatwerkoplossingen. Het grote voordeel? Gevoelige naden verdwijnen en twee delen worden weer één, zonder dat we hoeven in te leveren op kwaliteit of uitstraling. Dit lamineren kunnen we zowel in de fabriek, als bij u op de bouw doen. Dit ligt aan de situatie, de lengtes van de producten en de complexiteit van de vormen. Hand lay-up is een arbeidsintensief proces, waarbij diverse lagen polyester, glasvezelmatten en verstevigingen elkaar afwisselen. Iedere laag wordt stevig aangedrukt, ontlucht en uitgerold om uiteindelijk een stevig geheel te krijgen.

Sterk en gegarandeerd lekvrij

Hand lay-up zorgt ervoor dat twee delen weer één worden, hierdoor heb je in de goten geen losse eindschotten, verbindingstrips of kitnaden.

Authentieke uitstraling

Glasvezelversterkte dakgoten en aanverwante producten zijn qua uitstraling vergelijkbaar met de traditioneel getimmerde en gelakte dakgoten.

Duurzaam

Onze producten hebben een enorm lange levensduur, daarnaast bevat het geen weekmakers of andere giftige stoffen. Door de minimale uitzetting tijdens warme en koude dagen blijft de structuur van het product goed, polyester rot en roest niet.

Onderhoudsarm

Schilderen behoort tot het verleden. Een a twee keer per jaar schoonmaken met een simpel sopje is genoeg om de polyester producten mooi te houden.

Nadelen van traditionele dakgoten

Zink

 • Hoge aanschafprijs
 • Veel lasnaden, waardoor lekgevoelig.
 • Werking

Constructie

 • Arbeidsintensief
 • Divers materiaal nodig t.b.v. het uittimmeren

Kraal

 • Zeer arbeidsintensief
 • Gevoelige verstekken
 • Nauwkeurig freeswerk

Schilderwerk

 • Schilderen herhalen om de 4 tot 5 jaar
 • Kostbaar in tijd en geld

Milieu en polyester

“Een beter milieu begint bij jezelf” is een bekende slogan en dat realiseren we ons bij Polyplus. Op diverse manieren nemen we graag het initiatief om het milieu op deze aarde te sparen.

Onze productiefabriek in Assen is voorzien van diverse voorzieningen die ervoor zorgen dat de producten in een gecontroleerde omgeving worden geproduceerd. Hierdoor wordt de blootstelling van gevaarlijke stoffen aan personeel en/of de natuur maximaal gereduceerd. Na afronding van de productie hebben onze producten in tegenstelling tot andere producten als zink en lak geen invloed meer op het milieu. Onze afvalstromen zijn zeer beperkt doordat we op maat produceren. De stof die vrijkomt tijdens het bewerken van onze producten wordt opgevangen door onze afzuiginstallatie en word hergebruikt in nieuwe producten. Glasvezelversterkt polyester staat bekend om zijn lange levensduur en we maken geen gebruik van weekmakers. In vergelijking met traditionele bouwsystemen creëren we op deze manier een duurzamer product.

Er zijn meerdere manieren waarop polyester wordt gerecycled, daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor een 2e leven van polyester door hergebruik in nieuwe producten (zoals de bruggenbouw).

Direct door naar